BLAGAJ

Blagaj, drevni hercegovački grad, smješten je 12 km jugoistočno od Mostara. Zbog blizine Jadranskog mora (oko 45 km) i male nadmorske visine (45 m),klima je mediteranska s vrlo dugim i vrelim ljetima. Prosječna godišnjatemperatura iznosi 17°C ljetna 26°C zimska 8°C. Blagaj ima iznimno veliki broj sunčanih dana, gotovo 200.Kroz mjesto teče rijeka Buna koja sa temp.vode od 8'C osvjezava u vrelim ljetnim mjesecima.Izvor rijeke Bune se smatra jednim od najjacih evropskih vrela (43000 l/s ).Danas u Blagaju zivi oko 3000 stanovnika.ISTORIJA:

Blagajski kraj je postojao kao ljudsko staniste u kontinuitetu od 7000 godina prije nove ere do danas kao pećina,selo,ilirska utvrda,rimski castrum,feudalna rezidencija,sjedište kadiluka,grad-tvrđava i konačno grad.Znakove ljudskog postojanja na ovim područjima pratimo od neolita u Zelenoj pecini( nalazi se u stijeni iznad izvora rijeke Bune).Ilirsku gradinu iz II i I vijeka p.n.e. Rimljani su pretvorili u castrum.Nakon Rimljana grad je obnavljan od strane tadasnje bosanske države u srednjem vijeku.Postaje centar vlasti tadasnje regije Hum a regijom vlada bosanski plemić Herceg Stjepan Kosača. Nakon toga Blagaj dolazi pod kontrolu Osmanskog Carstva ( 1466.), sve do druge polovine 19. vijeka i dolaska Austrougarske.


ZNAMENITOSTI:

Blagaj i njegova okolina je veoma bogat sa istorijskim znamenitostima .

Tvrđava Hercega Stjepana Kosače

Grad je orginalno nastao na mjestu naselja Ilirskih plemena iz II i I vijeka p.n.e. a kasnije utvrdjivan od strane Rimskog Crastva.Kosače,bosanski plemići , su u XV vijeku uredili i dogradili oštećene gradske zidove u srednjevjekovni dvorac..Grad je dobio jajoliku osnovu,masivne zidove,visine i do 15 m.U gradu se nalazila riznica,tamnica i dvije čatrnje.U osmanskom periodu grad je pojacan sa dvije velike kule,pet tvrdjava,a imao je i malu džamiju.Vise puta je dograđivan i obnavljan i to 1669,1728, a 1827 stradao je u zemljotresu nakon cega je 1835. izgubio strateski znacaj te je konacno napusten.

Tvrđava je odlukom Komisije za ocuvanje nacionalnih spomenika BIH od 2003. nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine.

Moguć je pristup tvrdjavi pješke i ulaz je slobodan.Od samog rijecnog kampa Aganovac potrebno Vam je oko 40 tak minuta laganog hoda i blagog uspona orginalnom stazom da dodjte do tvrjave odakle se pruza prelijep pogled na sire podrucje dolina rijeka Bune i Neretve.

Tekija/ derviška kuća

Smještena pod visokom stijenom na mjestu izvora rijeke Bune , tekija predstavlja znacajan spomenik kulture ranog osmanskog perioda u Bosni i Hercegovini.Izgradjena je krajem XV i pocetom XVI vijeka ,najkasnije do 1520.godine.To je mjesto gdje su derviši obavljali i danas obavljaju zikr.Pripadala je raznim derviškim redovima, najprije bektašijskom,zatim halvetijskom,kaderijskom i sada nakšibendijskom.Zgrada je vise puta obnavljana a danasnji izgled je dobila 1851.godine.Ovo je jedno od najmističnijh mjesta u BIH i otvoreno je za posjete tokom čitave godine.Tekija ima prelijepo dvoriste iz kojeg se pruza pogled na izvor rijeke Bune gdje se mozete osvjeziti hladnim sokovima i turskim cajem i kafom.Pošto se radi o vjerskom objektu preporuceno je gostima da se pridrzavaju određenih pravila ponašanja.Od 1952 godine Tekija je zaštićeni spomenik.Nalazi se na 15 tak min hoda od Riječnog kampa Aganovac.Ulaz se naplaćuje.

Zelena pećina

Najstariji dokaz o ljudskom postojanju na ovom području pronadjen je na lokaciji Zelene pecine na litici iznad rijeke Bune.Posudje pronadjeno u pecini potiče i perioda neolita i pravljeno je u periodu 3000.-2800.god. p.n.e.Velagićevina

Kompleks bosanskih orijetalnih kuća u vlasništvu familije Velagić,stara familja iz Blagaja.

Sagradjena je u XVII vijeku i predtavlja lijep primjer rezidentalne Osmanske arhitekture.

Kompleks je otvoren za posjete.Ulaz se naplaćuje a nalazi se na 10 min.hoda od rijecnog kampa Aganovac.


Sultan Sulejmanova džamija

Izgradjena po naredbi Sultan Sulejmana II Zakonodavca 1520.-1521.godine. i pripada carskom tipu potkupolnih dzamija.Tokom rata u BIH oštećena uslijed granatiranja te rekonstruisana nakon rata. Nalazi na na 5 min.hoda od rijecnog kampa Aganovac u centru Blagaja.
Karađozbegov most

Izgradjen 1570 godine kao zaduzbina Karadoz bega.Nalazi se u neposrednoj blizini Sultan Sulemanove dzamije

Hamam

Javno kupatilo –hamam izgradjen je krajem XVI i početkom XVII vijeka.Imao je odvojene prostorije za zene i muskarce.Nalazi se neposredno uz Karađozbegov most .Lehina ćuprija

Most u Donjoj mahali sagradjen prije 1664.godine.U rekonstrukciji uradjenoj prije rata (80' godina prošlog vijeka) znacajno je promjenjem orginalni izgled mosta.
Pravoslavna crkva

Sagradjena u periodu 1892.-1893. Nažalost usljed ratnih dejstava i granatiranja razrusena i ceka na obnovu koja ce se nadamo se i uskoro desiti.

 Katolička crkva - Crkva sv.Trojstva

Sagradjena u periodu 1906.-1908. a njen zvonik 1933.Nažalost usljed ratnih dejstava i granatiranja djelomično ostećena.